luni, 14 ianuarie 2013

Spirale cu nuca si cacao












Am gasit aceasta reteta   acum un an, la inceput  cand mi-am pus in gand sa incep sa fac si astfel de prajituri mai complicate , am  avut o mica retinere.Au fost delicioase aceste spirale!Delicioase si  pufoase!!!!!!
 
Ingrediente:
Aluat
600 gr faina
2 oua
80 gr smantana
250 ml lapte
50 gr zahar
1 lingurita sare
13 gr drojdie proaspata
Umplutura
250 gr  nuca
50 gr cacao
80 gr zahar
50gr unt
1 lingurita zahar vanilat
Mod de preparare:
Incalzim putin laptele , dizolvam zaharul si drojdia, apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute. Ouale le batem usor cu fruculita apoi adaugam smantana( ingrediente la temperatura camerei). Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii, turnam si amestecul de oua si smantana si incepem sa framantam. Adaugam sarea si continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte.
Lasam la dospit pentru o ora la loc caldut. Pentru umplutura macinam nuca fin adaugam cacaoa, zaharul si zaharul vanilat si amestecam. Scoatem 50 grame de unt de la rece si-l lasam la temperatura camerei.Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa infainata, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara nu foarte subtire, cca 0.5-0.7cm. 
Untul moale il intindem uniform pe suprafata aluatului, apoi presaram nuca uniform si apasam usor cu mainile. Rulam cu grija si cat mai strans. Cu o ata taiem spirale groase de 4cm, le asezam in tava pe hartie de copt, le ungem cu galbenus si le mai lasam la dospit pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 180 de grade si le coacem pentru 25-30 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Dupa ce le-am scos din cuptor le-am insiropat cu un sirop facut din 250 ml apa, 50 gr zahar si 1 lingurita esenta de rom. 


Mie si sotului meu ne-au placut foarte mult. Pare o reteta complicata dar pana la urma a fost foarte usor de realizat .

ENJOY!!!!!!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu