marți, 15 ianuarie 2013

Cozonac pufos




 Ingrediente:
Aluat
1kg faina
50gr.drojdie proaspata
300 gr zahar
cca 500 ml lapte 
cca 250 ml ulei sau unt topit cca 200 gr.
5 galbenusuri
1lingurita rasa sare
arome,coaja rasa lamaie
Umplutura
crema de mac din mac fiert cu lapte ,zahar si vanilie sau rahat sau nuca sau...ce va place.....
Mod de preparare:
Intr-un castron  cernem faina ..de  doua ori pentru ca sa  devina mai pufoasa.
Incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit. Intre timp, aprindem cuptorul ....in bucatarie trebuie sa fie cald. Pregatim maiaua : drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+ alte 2-3 de lapte( compozitia trebuie sa fie ca o smantana mai consistenta). Lasam la crescut pana se fac basicute .
Separat frec galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie.
 Cand maiaua  si-a dublat volumul  o adaugam  impreuna cu toata cantitatea de lapte si galbenusurile  frecate, in gropita din mijlocul fainii. Acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit) sau in ulei, nu turnam direct in aluat . Treptat cu rabdare ...framantam aluatul  bine timp de cel putin o jumatate de ora. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita, timp de  1 ora si jumatate.
Intre timp pregatim si umplutura ...eu  o fac asa:   amestec 3 albusuri cu 4 linguri de cacao si 100 ml de lapte si 8 linguri de zahar, vanilie si nuci macinate.
 Impartim aluatul in doua, apoi intindem fiecare bucata cu mana pe masa unsa cu ulei. Umplem cu ce dorim (cacao, nuca, stafide, rahat, fulgi de ciocolata, sau  cu umplutura de mai sus),apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar. Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii  dupa care se baga la cuptor pentru 50 de minute la 180 gradeC.
Se lasa la racit putin in tava  acoperiti cu un prosop si apoi se scot si se lasa la racit  tot acopriti cu un prosop.


Ce sa va spun cand am facut  acum doi ani pentru prima oara  cozonaci, credeam ca este complicat dar sa va spun sincer mi s-a parut  foarte usor si bineinteles  acum ii  pregatesc in fiecare an de Paste si de Craciun.




Singurul lucru care nu am reusit sa il fac este sa ii fac impletiti...dar cu timpul o  sa incerc ....
Pofta buna!!!!!!



Anul 2012 Paste




Anul 2013 Paste







Anul 2013 Revelion










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu